ערבות למשכנתא לא רשומה? הבנק לא יכול לרדת לדירה.

חתמתם ערבות למשכנתא? או שיש לכם דירה והמשכנתא לא נרשמה?
לפעמים ידע שווה הרבה מאוד כסף ויכול לחסוך הרבה עוגמת נפש. לכן, אם חתמתם ערבות על משכנתא או שיש לכם דירה עם משכנתא לבנק. כדאי מאוד לקרוא את המאמר הזה ולדעת על עוד נקודה חשובה שבמידה והיא קיימת, הבנק לא יוכל לממש את המשכנתא או לפנות את הדיירים מהדירה. וזאת במקרה שבו המשכנתא לא נרשמה. הבנק לא יכול לרדת לדירה, ולממשה, אלא עליו לפעול למימוש משכון הזכות החוזית, או לדאוג קודם לרישום ורק אח"כ להמשיך בהליכי מימוש, כולל פינוי מדירת המגורים. בדרך כלל כשחותמים ערבות למשכנתא או שלוקחים מהבנק משכנתא לצורך רכישת דירה, הכל נראה בסדר. וכל עוד התשלומים משולמים בזמן, אין בעיה. אבל דברים בלתי צפויים עלולים לקרות ולהפתיע את בעלי המשכנתא או את הערבים שחתמו עליה ערבות. ואז, הבנק יכול לפעול למימוש הערבויות או המשכנתא. ובכן, מסתבר שלא במקרה שכזה.

פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב מרחיב את הלכת "שטיינמץ" וחוזר וקובע  שכאשר זכויות הרוכשים לא נרשמו בטאבו, ולטובת הבנק נרשם משכון בלבד, ולא משכנתא, הבנק לא יוכל לרדת ישירות לדירה ולא יוכל לפנות בעצם את החייבים, אלא לאחר שירשום משכנתא.

דירת המגורים של משפחת בראי נרכשה בשנת 1989 מעיריית ראשון לציון. לצורך רכישת הדירה, נטלו משכנתא מבנק דיסקונט.

משפחת בראי עברו להתגורר בדירה, אך לא דאגו להשלים את רישום הבית על שמם בטאבו, ולטובת הבנק נרשם משכון ברשם המשכונות.

לימים, החלו לפגר בתשלומי המשכנתא, והבנק פתח בהליכי מימוש הדירה.
משפחת בראי הגישה בקשה להפסיק את הליכי המימוש, שכן לטענתם, כל עוד הדירה לא רשומה על שמם בטאבו, ולטובת הבנק לא נרשמה משכנתא, הבנק לא יכול להמשיך כנגדם בהליכי מימוש הדירה.

רשם ההוצאה לפועל לא קיבל את הטענה, ואמר שכל עוד בפועל הדירה על שמם, הבנק יכול להמשיך במימוש הדירה.
המשפחה לא ויתרה והגישה ערעור לבית המשפט השלום. גם בית המשפט השלום דחה את טענתם, וקיבל את טענת הבנק, לפיה ניתן להמשיך לממש את הדירה.

החלטה זו נעצרה בבית המשפט המחוזי בתל אביב. בית המשפט המחוזי קיבל את ערעורה של המשפחה, וחזר ואמר, שחרף העובדה שהחייבים לא שילמו את התשלומים, וחרף העובדה שהדבר לא פשוט לעצור את מימוש הדירה, כל עוד לא רשומה על שמם משכנתא, הבנק לא יכול להתנהג כאילו המשכנתא רשומה ולרדת ישירות לדירה (כלומר הליכי פינוי ומכר). בפני הבנק עומדות 2 אפשרויות. או למכור את הזכויות החוזיות של המשפחה לכל המרבה במחיר, או קודם לפעול לרישום המשכנתא באמצעות הגשת תביעה לבית המשפט ורק לאחר מכן לרדת ישירות לדירה.

בית המשפט המחוזי היה ער לקושי הפרקטי שכרוך בדבר, יחד עם זאת לא איפשר לבנק להמשיך במימוש הדירה, קיבל את הערעור של המשפחה, והחזיר את הדיון להוצאה לפועל על מנת לאפשר לבנק להמשיך את המימוש בדרך של זכויות חוזיות, או על דרך של כניסה לנעליהם של החייבים, לצורך אכיפת ההסכם, העברת הדירה על שמם ולאחר מכן לרשום משכנתא.

הליך כזה אמור לעכב את הבנק חודשים רבים, אך בית המשפט קבע שלמרות הכל, חייבים לפעול כך, כי זו ההלכה של בית המשפט העליון.
(רצ"פ 48460-05-16 בראי ואח' נ בנק דיסקונט לישראל בע"מ)