אדם העביר כסף מחשבונו בבנק מזרחי טפחות, לחשבון מוטב שלו, בבנק לאומי. מיד לאחר שהעביר את התשלום, התברר שטעה בהקלדת הפרטים, ובטעות הכסף נכנס לחשבון של ספק אחר שלו, לו לא חייב כל כסף בבנק לאומי.
אותו אדם פנה לבנק לאומי, הסביר את הטעות, וביקש את הכסף בחזרה. בנק לאומי סרב. זה המקרה שלפנינו.
מה קרה בסוף?
בית המשפט חייב את בנק לאומי להחזיר את התשלום לאדם שטעה.
סיפור פשוט שיכול לקרות לכל אחד ואחת מאיתנו.
כדאי מאוד שנקרא ונכיר את המקרים האלו משום שדברים דומים יכולים לקרות גם לנו. ועם קצת היכרות וידע נוכל לדעת כיצד להתמודד או להימנע ממקרים כאלו שיכולים לקרות.
אדם העביר סכום כסף מחשבונו בבנק מזרחי טפחות אל חשבון מוטב שלו בבנק לאומי. זו הייתה פעולה שיגרתית ופשוטה, אך אבוי, מיד לאחר ביצוע הפעולה, הבין שטעה בהקלדת הפרטים. במקום להעביר את הסכום למוטב אליו רצה להעביר, הוא טעה בהקלדת הפרטים והכסף נכנס לחשבון של ספק אחר בבנק לאומי.
נו טוב, דברים כאלה יכולים לקרות. גיבורנו חשב שזה לא ביג דיל ופנה לבנק לאומי בבקשה להחזיר את הסכום. אבל, אבוי…
הבנק סירב להחזיר את הכסף
ובכן, מה קרה בסופו של הסיפור?
בית המשפט חייב את בנק לאומי להחזיר את הכסף לאדם שטעה.
אני נתקלת לאחרונה במקרים רבים בהם לקוחותי מתקשרים ומספרים לי שהבנק הפקיד לחשבונם כסף שלא זכאים לו, ולאחר זמן מסויים, הבנק פונה אליהם ודורש את הכסף. הם שואלים אותי מה עליהם לעשות. אני תמיד מציעה להתווכח על תנאי ההחזר, על הריבית, תשלומים נוחים, אך סבורה שעליהם להשיב את התשלום שאחרת יהיו חשופים לתביעה מצד הבנק, דבר שיכול לגרום השלכות ונזקים בחיווי האשראי שלהם,
ובו נודה על האמת, תאכלס, זה כסף שלא שלהם. אם כי אפשר להבין את הבעייתיות שמצב שכזה יכול לגרום, כי במקרים רבים אנשים אפילו לא היו מודעים לכסף שנכנס לתזרים שלהם והם כבר השתמשו בכסף הזה ואז פתאום הבנק דורש מהם להחזיר את הסכום וזה יכול ליצור בור בתזרים ועליהם להתמודד עם מצב לא צפוי שכזה.
אבל במקרה שלנו הסיפור קצת שונה.
רודולף ביצע העברת על סך של 72,701 שקל מחשבון החברה שלו בבנק מזרחי לחשבון של ספק שלו בבנק לאומי. רודולף שיכפל העברה קודמת לספק, ובגלל שמות דומים בין 2 הספקים, טעה ולחץ על הכפתור שבוחר את הספק השגוי. מיד לאחר לחיצה על כפתור האישור וביצוע ההעברה, הבין רודולף את הטעות בהקלדת הפרטים (למי זה לא קורה). ופנה מיד לבנק שלו, מזרחי, הסביר את הטעות, וביקש שהבנק יפנה בדחיפות לבנק לאומי וידרוש את ביטול הפעולה והחזרת הכסף. בנק לאומי סרב וטען שמצב החשבון של הספק לא מאפשר לו להחזיר את הכסף.
רודולף פנה לדימטרי שהוא הספק אליו הכסף הועבר בטעות. דימטרי אמר שמאחר והוא חייב לבנק שלו כסף, והחשבון בחריגה, אין לו כל שליטה או יכולת לעשות דבר.
דבר לא עזר והבנק עמד בסירובו להחזיר את התשלום. הבנק טען שהטעות שנעשתה, לא באמת טעות ולא הסכים להשיב את הכסף.
רודולף לא וויתר ותבע את הבנק
גיבורינו ניהל תביעה כנגד בנק לאומי לאורך כל הדרך, נחקרו העדים, ובית המשפט מצא את עדותו של רודולף אמינה.
הבנק טען שרודולף התרשל, ועליו לשאת בעלויות טעותו. בית המשפט לגמרי לא קיבל את הטענה של הבנק. בית המשפט קבע כי גם אם הטעות היא פרי רשלנותו של רודולף, עדיין יש לבנק חובת השבה של הכספים, מכוח עשיית עושר ולא במשפט.
בית המשפט אילץ את הבנק להחזיר את הכסף
בית המשפט קבע כי פעולות בנקאיות רבות נעשות היום באמצעים אלקטרוניים כולל במחשב ובאפליקציה בטלפון נייד. האפשרות לטעות בבחירת זהות הגורם אליו מבקשים להעביר את הכסף היא שכיחה, וקל מאד לטעות בה. זוהי טעות שיכולה לקרות ויתר על כן, בנק לאומי בתצהירו גם לא מיהר לחשוף את העובדה שדמיטרי (זה שקיבל את הכסף בטעות) מצוי ביתרת חובה, ובנק לאומי, הבנק שלו, בכלל לא איפשר לו לפעול בחשבון והוא אף נמצא בטיפול משפטי. כלומר היה ברור שהבנק דואג להקטין את נזקיו מהחוב של דימטרי, על חשבונו של רודולף.
בית המשפט לא קיבל את טענות בנק לאומי וקבע כי הבנק לא סתר את הטענה של התובע כי הכסף הועבר בטעות, וגם לא עשה מאמצים סבירים להביא את דמיטרי לעדות.
חובת תום הלב מחייבת את הבנק
בית המשפט סבר כי חובת תום הלב מחייבת את הבנק להראות תמונה מלאה של ההליכים כנגד דמיטרי, והבנק מנצל את כוחו לרעה.
סופו של דבר, בית המשפט חייב את הבנק להחזיר את הכסף לרודולף, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום ההעברה, ואף חייב את הבנק בהוצאות משפט בסך 10,000 ש״ח.
פסק הדין ניתן ממש לאחרונה, בסוף חודש מאי. (תא״מ 45540-07-20)
לסיכום:
זהו מקרה קלאסי שמדגים את חשיבות ביצוע הפעולות במחשב או באפליקציות של הבנק בצורה אחראית ועם תשומת לב. יש להיות מרוכזים ובטוחים לפני לחיצה על הכפתור. כאשר טעויות מתרחשות, כדאי להתייחס אליהן באופן מיידי ולפעול בצורה הוגנת כלפי המעורבים. החלטת בית המשפט מציינת את הרעיון של עשיית עושר ולא במשפט. ובכך מעניק הקלה וסעד לצד הזקוק.
אם קורה לכם מקרה דומה ואתם מוצאים עצמכם מתמודדים עם בנק או גוף אחר שמסרב להחזיר תשלום שהועבר בטעות, כדאי לבדוק את האפשרויות המשפטיות בהתייעצות עם עורכי דין מומחים בדיני בנקאות.
מקווה שסיפור זה יעזור