חתמתם ערבות? לפעמים, יש צדק

אנו רגילים להרגיש ולהאמין שאנו בעמדת נחיתות מול הבנקים או התאגידים הגדולים. מספיק שפעם אחת חתמנו ערבות לחבר או מלאנו טופס הוראת קבע, והחשש הגדול שמא ניפול לתביעה משפטית מלווה רבים מאתנו. נראה שבמקרה שכזה אנו נעמוד חסרי אונים מול תאגידי הענק שלהם יש את הכח להרוס חיים ומשפחות.

ובכן, זה ממש. אבל ממש לא כך

הסיפור המדהים והמעודד של בחור שחתם ערבות הינו הוכחה לכך ומקור השראה לכל מי שהסתבך עם המערכת הבנקאית ולכל מי שהבנק תובע אותו בגין חתימת ערבות. אז אל תותרו. יש מה לעשות גם כנגד בנקים או תאגידי ענק.

פשוט חוצפה…

בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ, הגיש תביעה נגד הבחור שלנו שחתם ערבות כערב יחיד. כבוד השופטת הדס פלד בבית המשפט בתל אביב, דחתה את התביעה של הבנק כנגד הבחור שלנו והוכיחה שוב שיש מה לעשות כנגד האטימות וההפקרות של הבנקים.  השופטת קבעה כי הבנק לא העמיד את הנתבע על כל הפרטים הנדרשים בזמן שהוא חתם על הערבות ושהיו רלוונטיים עבור הבחור שלנו בכדי שיוכל להעריך את הסיכון שנטל על עצמו ולקבל החלטות בהתאם. ולכן, למעשה הבנק הפר את חובת הגילוי המוטלת עליו. איזה יופי..איזה כיף כשהצדק מנצח

זה הסיפור.. יצחק שהינו עצמאי ובעל עסק קטן, היה זקוק לאשראי לצורך ניהול תזרים המזומנים של העסק. תחילה, הבנק ביקש מיצחק שיעמיד בטוחות לצורך קבלת האשראי. יצחק ביקש את עזרת אחיו נתנאל וזה חתם על ערבות מוגבלת של עד 100000 ₪

לאחר תקופת מה, יצחק החל לחרוג ממסגרת האשראי ועם הזמן החריגות הפכו להיות עניין קבוע. לכן, פנה הבנק ליצחק וביקש לשנות את מבנה האשראי ולתת לו הלוואה. לצורך כך, הבנק דרש מיצחק שהינו החייב העיקרי להגדיל את ערבותו של אחיו נתנאל.

בואו נעצור רגע את הסיפור ונסביר

אני רוצה להסביר לקוראים דבר חשוב שלא כל כך קשור לסיפור שלנו או לנושא הטעיית ערבים. הסבר קצר זה בהחלט יכול לעזור לערבים עתידיים או לבעלי עסקים.

ובכן, המרת מסגרת אשראי להלוואה הינה דבר שכיח אותו מציע הבנק בעיקר לבעלי עסקים קטנים בכדי לפתור את החריגות ממסגרת האשראי המקורית. פעולה זו, עלולה להכביד מאוד על התנהלות העסק בגלל שבניגוד למסגרת אשראי שהיא בפורמט של "אשראי עומד", ושעליו צריך לשלם את הריבית בכל רבעון, הלוואה למעשה יורדת בכל חודש. לכן, על בעל העסק לייצר את סכום ההחזר כתוספת לרווח העסקי שלו. שאחרת, מהר מאוד אפשר להיקלע לקשיים בתזרים המזומנים של העסק. ומכאן, הדרך להסתבכות בתביעה מצד הבנק יכולה להיות קצרה מאוד.

לכן, אם מנהל הבנק מציע לכם פתרון של המרת מסגרת האשראי להלוואה, אל תמהרו להסכים. אלא אם כן בדקתם ווידאתם שהעסק יוכל לעמוד בהחזרים הכוללים. טעות שכזו יכולה לעלות לכם ביוקר.

אתם מתכוונים לחתום ערבות? תבדקו…

כשאתם חותמים ערבות בנקאית, מטרתכם היא לעזור לחבר או למישהו מהמשפחה. יפה מאוד על הרצון הטוב, אבל אל תשכחו שיש לכם אחריות גם כלפי עצמכם. לכן, השקיעו בבדיקה לפני קבלת ההחלטה לחתום ערבות למישהו. בדקו את מצב העסק שלו מיועדת ההלוואה וודאו שהעסק אכן יוכל לעמוד בהחזרי ההלוואה מבחינת התזרים החודשי שלו. שאחרת, אתם עלולים למצוא עצמכם בצרות.

או ש.. אתם כבר חתומים ערבות?

ולאלו שכבר חתמו ערבות ונמצאים בבעיה, דעו לכם שגם במצב שבו הטעות נעשתה, יש המון פתרונות ויש הרבה מאוד מה לעשות. עדיין ניתן לבטל את הערבות במקרים מסוימים כמו במקרה הדומה לסיפור שלנו שבו הבנק לא עמד בחובת הגילוי ומסר את כל המידע הנדרש לערב בכדי שזה יוכל לקבל החלטה אחראית.

יש חובה על הבנק לתת פרטים לערב לגבי תפקוד החשבון והאם יש סימנים לכך שהעסק במצוקה או שבעל החשבון אינו מצליח לעמוד בהתחייבויות שלו.

ונחזור לבחור ולסיפור שלנו

לטענת נתנאל שהינו הערב, הבנק שביקש לשנות את סכום הערבות, הציג בפניו את הדרישה לחתימה חוזרת על הערבות כעניין טכני בלבד. נתנאל חתם על הערבות החדשה בסניף בירושלים ולא נאמר לו שמדובר בחשבון בעייתי. מה שהבנק כן סיפר לנתנאל זה שאחיו הינו לקוח ווי.איי.פי. מועדף שנדרש להגדיל את הערבות.

ביצוע החתימה פיזית נעשה בסניף בפתח תקווה וגם שם לא נאמר לו דבר לגבי בעיתיות החשבון. אלא, הסבירו לו שהגדלת הערבות נועדה להחרבת הפעילות בחשבון לצורך הגדלת פעילות העסק ומטבע הדברים ניתן להבין מכך שאין כל בעיה בחשבון של אחיו יצחק.

יישר כוח לכבוד השופטת

בסופו של סיפור הערבות, השופטת קבעה כי מניתוח הראיות ניתן ללמוד שהבנק לא עמד בחובות המוטלות עליו על פי חוק הערבויות שכותרתו היא "חובת הגילוי" שהרי לא בכדי רצה המחוקק להגן על הערבים והטיל על הבנק אף חובות גילוי מוגברות בכדי למנוע ניצול תמימותם ורצונם הטוב של אנשים. במיוחד בדומה לבנקים שמחתים ערב על טופס ובו הדברים החשובים נאמרים באותיות קטנות.

אני מדברת הרבה מידי?

טוב. אסכם. הצעתי לכל בעל עסק. ראשית, אל תסכימו באופן אוטומטי להמיר מסגרת אשראי להלוואה אלא אם כן אתם בטוחים שהרווחים בעסק יכולים לשאת את ההחזרים החודשיים. והצעתי למי שמעוניין לחתום ערבות, לפני שאתם חותמים על ערבות, בדקו את מצב החשבון, בדקו את היכולות של העסק ותזרים המזומנים שלו וודאו שהעסק אכן יכול לעמוד בתשלומים ושלחשבון אין בעיות. והצעתי לערבים שכבר חתמו, או לערבים שנתבעים על ידי הבנק, דעו שקיימות הרבה נסיבות שבגללם ניתן לבטל את הערבות לחלוטין.

ובכלל. מניסיוני, נושא ערב יחיד מלווה בלא מעת מקרים של הפרות בוטות מצד הבנקים. כך שאם כבר נקלעתם לצרה, בדקו אם הופרו נגדכם חובות הגילוי לרבות דרישת ריביות מחוב של ערב יחיד שהיא נמוכה אף היא. ואם כן, יש הרבה מה לעשות והסיכוי להציל אתכם מהצרה הינו גבוהה.