נשבר המיתוס. אדם בהליך פשיטת רגל יכול להשתמש בשיקים
הורגלנו לחשוב שאדם שפונה להליך פשיטת רגל, למעשה הופך מוגבל כלכלית. ישנם מיתוסים רבים לגבי פושט רגל. כמו, הוא אינו יכול לנהל עסק, הוא אינו יכול לנהל חשבון בנק, הוא אינו יכול לצבור נכסים וכן הלאה. ובכן, לפחות בנושא אחד ניתן לשבור את המיתוס. והוא בנושא השימוש בשיקים (המחאות)
בית המשפט חייב את בנק לאומי להנפיק שיקים לאדם שמצוי בהליכי פשיטת רגל לצורך תשלום דמי שכירות
יש אישור להנפיק שיקים לאדם המצוי בפשיטת רגל?
מסתבר שכן. המיתוס נשבר
בנק לאומי חויב על ידי בית המשפט להנפיק לאדם המצוי בהליכי פשיטת רגל שיקים לצורך תשלום דמי שכירות. זהו חידוש מעניין, מכיוון שעד כה, לא אפשרו הבנקים, ובתי המשפט לחייבים לקבל פנקסי שיקים.
אז במה המדובר? הנה הסיפור המלא
ח'ורי מוניר נכנס להליכי פשיטת רגל. לחייב אין דירת מגורים, ובכל שנה הוא צריך לשכור דירה, ולהעביר שיקים כתשלום בגין דמי השכירות. הגיוני לא? הבן אדם צריך לגור היכן שהוא.
לחייב היו הגבלות מכוח חוק ההוצאה לפועל וכן הגבלות מכוח דיני פשיטת הרגל, לפיהן לא ניתן לעשות שימוש בשיקים. ולמעשה הוא נכנס לבעיה ממשית משום שללא יכולת שימוש בשיקים הוא לא יוכל לשכור דירה.
בצר לו, פנה החייב לבית המשפט המחוזי בחיפה, בבקשה שיורו לבנק לאומי להנפיק לו שיקים לצורך תשלום דמי שכירות ב-12 שיקים.
לצורך ההחלטה, ביקש בית המשפט את עמדת בנק ישראל. בנק ישראל השיב כי בהתאם לחוק שיקים ללא כיסוי, חל על לקוח מוגבל מיוחד למשוך שיקים, ומשכך קיימת מניעה להנפקת השיקים ולמוסרם לחייב.
בית המשפט בחן את הטענות של הבנק ובנק ישראל, ובסופו של דבר הורה לבנק להנפיק ללקוח שיקים לשימוש ספציפי, בגין שכר הדירה, לבעל הדירה בלבד. כן. יש אפשרות שכזו מסתבר.
בית המשפט היה קשוב לטענת חייבים רבים שטוענים שמשכירים רבים אינם מוכנים להשכיר להם דירות מאחר והמשכירים עומדים על קבלת שיקים. החייבים טוענים כי העדר יכולתם להשתמש בשיקים מקשה עליהם לשכור נכסים במחירים סבירים או אפילו מונעת מהם לחלוטין את האפשרות לשכירת נכס למגורים.
בית המשפט סבר כי יש להטות אוזן קשבת לטענה זו שעולה פעם אחר פעם. משכירים רבים מבקשים לקבל שיקים מראש מיד עם חתימת הסכם השכירות, על מנת שלא יעסקו מידי חודש בקבלת דמי השכירות.
השופט קבע כי איזון ראוי מצדיק קבלת עמדת החייב, בתנאים מסוימים, לפיהם יונפקו שיקים ייעודיים עם הגבלת סחירות ועבירות אשר יישאו את שם המוטב, עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי שהחייב לא ייצר חובות חדשים כשהמדובר בשיקים שיופקו למטרה אחת. הדבר לא יפגע באינטרסים אותם ביקשה פקודת פשיטת הרגל להגשים.
כבוד השופט נאסר ג'האהשן סבר כי הוא לא רואה כל הבדל בין הוראת קבע שהיא מותרת, לבין שיקים עליהם מודפס שם המוטב, הסכום, התאריך ושם המוטב שנועדו לשלם דמי שכירות.
משכך, הורה בית המשפט לבנק להנפיק שיקים ספציפיים, ואם הדבר לא אפשרי, שינפיק פנקס שישב בנאמנות אצל פרקליטת החייב, שהיא תהיה אחראית להנפיק השיקים למשכיר בלבד.
זוהי התקדמות רצינית בהתאמת דיני פשיטת הרגל למציאות הקיימת. זהו שינוי מבורך.
(פש"ר 48286-06-16)